
I BEIJING I OKTOBER 1997. Kong Harald og dronning Sonja poserer for norsk og kinesisk presse inne i Den forbudte by i Beijing under statsbesøket i Kina i oktober 1997. (ntb/scanpåix)
På statsbesøk til Kina – igjen!
Kong Harald og dronning Sonja innleder denne uken etter invitasjon fra Folkerepublikken Kinas president Xi Jinping sitt annet statsbesøk i Kina. Det første var i 1997.
Dette er imidlertid Harald og Sonjas fjerde besøk i landet. De var der nemlig allerede som kronprinspar – og var sist tilbake i Kina til OL i Beijing.
Kongeparet understreket da de enorme forskjellene og de enorme endringene de har registrert hver gang de har vært tilbake i landet. Og slik blir det trolig i enda større grad denne gang…
Statsbesøket denne gang strekker seg opver tidsrommet 11.–19. oktober – og kongeparet innleder i byen Dunhuang i Gansu-provinsen helt vest i Kina.
På programmet i Dunhuang står Kinas satsning på fornybar energi, besøk til barnehage og åpning av et norsk-kinesisk seminar om utdanning for bærekraft.
Bevaring av kulturarv vil være tema for besøk til Mogao-grottene.
Kongeparet fortsetter deretter til Beijing for den offisielle markeringen av statsbesøket, som bl.a. består av samtale med president Xi Jinping og undertegnelse av bilaterale avtaler.
Programmet i Beijing vil videre omfatte boklansering om Edvard Munchs samlede verker på kinesisk, markering av vintersports-samarbeid, åpning av norsk-kinesisk samfunnsvitenskapelig symposium – og en stor såkalt “vennskapsmiddag” med både norske og kinesiske kulturinnslag.
Statsbesøket avsluttes i Shanghai, hvor bærekraftige hav vil være et overordnet tema for møter med næringsliv, akademia og andre organisasjoner. I tillegg blir det møte med lokale myndigheter og den norske kolonien.

TROPPEPARADE: Kong Harald og Kinas president inspiserer en kikesisk æresgarde i Beijing under statsbesøket i Kina i 1997. Denne uken møter han en annen president – men prosedyren vil nok være den samme. (ntb)
Kongeparet vil avslutningsvis besøke United World College i Changshu i Jiangsu-provinsen nordvest for Shanghai.
Dette er som kjent en organisasjon dronning Sonja er høy beskytter for hjemme i Norge.
Det blir et eget næringslivsprogram både i Beijing og Shanghai, der blant annet flere kommersielle avtaler skal undertegnes.
Tema for næringslivsprogrammet i Beijing vil være teknologi og innovative løsninger.
I Shanghai blir det fokus på hav i bred forstand, som et ledd i regjeringens havsatsing.
Ved et statsbesøk avlegger et statsoverhode offisielt besøk hos et annet statsoverhode.
Hensikten er å styrke kontakten med nærstående land og etablere kontakt med land som står oss fjernere.
Målet med statsbesøk er å bygge relasjoner og styrke Norges interesser i utlandet.

SKÅLTE FOR SAMARBEID: Norges kongepar og Kinas president skåler for samarbeifd mellom våre to land ved ankomstlunsjen i Beijing i oktober 1997. Denne uken møter de en ny president i samme situasjon. (ntb)
Kongeparet ledsages under besøket både av utenriksminister Ine Eriksen Søreide og næringsminister Torbjørn Røe Isaksen – samt statssekretærer fra Olje- og energidepartementet, Klima- og miljødepartementet, Kunnskapsdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.
Så dette er et statsbesøk Regjeringen virkelig satser stort på…
Det gjør også norsk næringsliv:
En rekordstor næringslivsdelegasjon med rundt 310 deltakere og aktører fra kultur, idrett, forskning og høyere utdanning deltar nemlig også under besøket.
For en ting er sikkert:
Ingenting overgår et kongepar som døråpnere i et land som Kina!
(Kilde: kongehuset.no)
TV2 følger statsbesøket i Kina med et eget team – og du vil få daglige reportasjer både på Nyhetskanalen og i Tv2Nyhetene.

MØTTE SIN KINESISKE TVILLING?… TV2s kongehusekspert Kjell Arne Totland fulgte kongeparet under statsbesøket i Kina i oktober 1997. Her har NTBs fotograf Bjørn Sigurdssøn fanget en intetanende kongereporter i Den forbudte by i Beijing – sammen med det som vel nærmest fortoner seg som en fjern kinsesisk slektning. (ntb/scanpix)