Krekar har i alle år levd på konas lønn. Han har ikke fått en krone fra NAV. Nå skal staten tvangsflytte mullaen og betale for kost og losji.
Regningen sendes til UDI
Fra å være en økonomisk belastning for kona, som i mange år har vært i fullt arbeid i en barnehage, blir Krekar en statlig klient. Frem til nå har skattebetalerne betalt for etterforskningene, rettsprosessene og advokatutgiftene. Nå skal folket også betale for Krekars mat og bolig.
Årsaken er regjeringen, med Frp i spissen, sin nyutklekkede plan om å tvangsflytte Krekar til Kyrksæterøra i Sør-Trøndelag. Der skal 58-åringen bosettes i en leilighet i det desentraliserte mottaket Jarlen i Hemne kommune. Det driftes av den private og svært lønnsomme operatøren Hero. Regningen for den nye kjendisbeboeren vil bli sendt til Utlendingsdirektoratet, UDI.
Hvor lenge skal han bo på bygda?
De månedlige utgiftene til Krekars bo- og livsopphold må staten betale. Men hvor lenge regner de med å punge ut for mullaen? De har ikke fått ham ut på 12 år og det ser ikke så veldig lyst ut i Irak med tanke på en returavtale som kan gi en garanti mot dødsstraff.
Status er derfor som følger: En tidligere kurdisk geriljaleder, som egentlig skal sendes ut av landet, vil nå bo sammen med rundt 200 asylsøkere og flyktninger på bygda. Han har ikke oppholdstillatelse, bosettingstillatelse eller arbeidstillatelse. Krekar har ikke bankkort engang. Nå vil myndighetene gi ham en månedlig pengesum. Det finnes faste satser for slikt. Ifølge UDI har Krekar rett på de samme tjenester og økonomiske ytelser som andre utlendinger i mottak uten lovlig opphold i Norge.
Hva vil retten si?
Men fortsatt kan mye forandre seg. Krekars faste advokat, Brynjar Meling, er opprørt. Han vil be domstolen om å overprøve tvangsflytting vedtaket til Oslo politidistrikt. Ifølge advokaten er Kyrksæterøra så langt borte fra Oslo at Krekar ikke kan opprettholde et vanlig familieliv. Brudd på menneskerettighetene, sier Meling.
Ifølge vedtaket fra politiet får ikke mullaen krysse grensene til Hemne kommune. Han må også melde seg for det lokale lensmannskontoret tre ganger i uka. I Oslo har Krekar fire barn og en kone. De er alle norske statsborgere og kan derfor ikke tvangsflyttes. Flere av barna har høyere utdanning og er i jobb. Det blir spennende å se den rettslige behandlingen av et vedtak som aldri har vært prøvd i retten før. Tunge jus-eksperter har allerede uttalt seg kritisk til tvangsflyttingen.
Hvorfor er myndighetene tause?
Norske myndigheter klarte aldri å få Krekar dømt for terror. De klarer ikke å sende ham ut av landet. Og de klarer heller ikke å sette ham i forvaring, slik Frp lovet. Det har vært nederlag etter nederlag. Det de klarer er å finne en instruks som gjør at Justisdepartementet oversender saken til Politidirektoratet. De skyver den ned til Oslo politidistrikt som igjen ber UDI om å finne et egnet sted på bygda. Med innspill fra Politiets Sikkerhetstjeneste blir resultatet Kyrksæterøra.
Løsningen er på plass, men justisministeren er ordknapp. Han henviser til politiet. Det er ikke departementet, men Oslo politidistrikt som må svare for vedtaket sitt og valg av bosted. De ville ikke stille til intervju i går. Ikke UDI heller. Fra å være en mangeårig nasjonal hodepine ble Krekar plutselig en sak for Oslo-politiet. Jeg blir ikke overrasket om vi nå blir henvist til Sør-Trøndelag politidistrikt for å stille de vanskelige Krekar spørsmålene. Et politidistrikt som aldri har hatt noe å gjøre med mannen.
Mulla på nett
Søndag spaserer mullaen ut fra fengsel etter å ha sonet en dom på to år og ti måneder. Under rettsaken fikk pressen et innblikk i Krekars islamistiske virksomhet. Der fortalte mullaen at han satt i hjemmet sitt opp til 15 timer hver dag på internett og holdt forelesninger på nettsteder som Paltalk. Han opplyste at han også hadde telefontid for sine disipler. Slik har Krekars liv vært i mange år.
Etter et attentatforsøk mot familiens hjem på Grønland i januar 2010 i gikk Krekar sjelden ut. Han fikk ofte besøk av unge islamister i Oslo som ser på ”Sheikh Krekar” som en viktig ideolog, men det er først og fremst internett som er mannens kommunikasjonskanal. Hvordan dette vil bli annerledes i Kyrksæterøra bør justismyndighetene svare på. De bør også fortelle hvor mye det vil koste å ”passe på” Krekar i den lille bygda. Hva følger det av ekstra politi og PST ressurser? Hvem skal sørge for at mullaen ikke krysser kommunegrensen? Hvem skal nekte jihadister fra nord og sør å møte ham midt i Norge?
Krekar er ingen spøk
Twitter flommer over av harselerende meldinger om regjeringens løsning. Alt fra Lilyhammer assosiasjoner til kos med Krekar på kafe. Men mullaen, som Høyesterett har stadfestet er en fare for rikets sikkerhet, er ingen spøk. PST har i mange år vært bekymret for islamistens forbindelser til ekstreme miljøer i utlandet og hans påvirkning på unge jihadister i Norge.
Mye forandret seg på tiden Krekar har sittet inne. Det var nesten ingen nordmenn som kriget i Syria da han fikk sin dom i 2012. Nå er det mer enn 70 norske fremmedkrigere fra hele landet. Etniske nordmenn, innvandrere og 2.generasjonsinnvandere. Dette er den nye virkeligheten karismatiske Krekar skal slippes ut til.
Jarlen mottak i Hemne kommune kan på sine nettsider friste med matlagingskurs og spinning timer for beboerne. Krekar er neppe kandidat til det. Om mullaen er i Sør-Trøndelag eller Nord-Irak spiller ingen rolle. Han vil fortsette med det han kan best, forkynne sin islamistiske ideologi. Vinner ikke Krekar i retten så er det bare å si: Lykke til Kyrksæterøra!