Tre menn står tiltalt i en historisk terrorsak i Norge. For første gang skal en norsk domstol ta stilling til om norske borgere har kjempet for en terrororganisasjon i utlandet.
To har tatt skjegget
De tre tiltalte omfavnet hverandre, smilte og lo da de for en uke siden møttes i sal 207 i Oslo tingrett. To sitter i varetekt, den tredje er foreløpig en fri mann. Et brødrepar har tatt skjegget. Den ene fjernet det dagen før rettsaken startet.
Ikke overraskende når man skal gjøre et godt inntrykk på dommeren og den norske rettsstaten. Ironisk nok den samme rettsstaten islamistene egentlig hater. For dem gjelder kun en lov, Guds lov.
At de tre tiltalte er islamister er det ingen tvil om. Men det er ikke det som er tema i Oslo tingrett. Der skal det avgjøres om de tre tiltalte har deltatt i eller forsøkt å støtte terrorgruppen Islamsk Stat, IS, i Syria.
Ingen sympatisører
Ingen av deres nærmeste har så langt vært å se på tilhørerbenken. Ingen venner, ingen familie. Heller ikke andre islamister har kommet for å uttrykke sin sympati. Broren til to av de tiltalte, Egzon Avdyli, var tidligere talsmann for gruppa Profetens Ummah. Han ble drept i Syria i fjor. Men selv personer fra hans omgangskrets har vært fraværende. Noen, kanskje forsvarerne, har tydeligvis sagt klart i fra. Den beste støtten er å holde seg langt unna tinghuset.
Hvem er så de som er tiltalt for å være fremmedkrigere? Den eldste og den mest veltalende er Djibril Bashir. 30-åringen kom til Norge fra Somalia som barn. Han vokste opp i Skien og hoppet av siste året på videregående skole. Etter hvert flyttet han til Oslo og ble mer og mer religiøs.
Fant freden i religionen
”Jeg ble muslim i 2008, kan man si. Jeg hadde perioder i livet mitt der jeg var ikke i balanse med samfunnet. Festet for mye og det ga ingen mening. Jeg fant freden i religionen”, er hans egne ord i retten.
Familiefaren reiste til Syria høsten 2012. Årsaken var at han ikke lenger orket å se lidelsene til sivilbefolkningen som ble slaktet av despoten Bashar Al Assad. Våren 2013 avla han ed til gruppa Islamsk Stat, IS. Bare noen måneder senere ble organisasjonen terrorlistet av FN. Påtalemyndigheten mener Djibril kriget for IS. Selv hevder han å ha drevet med humanitært arbeid i IS, delt ut medisiner og fraktet skadde til sykehus.
“Romantisk hotmail”
Vi som følger saken i Oslo tingrett har fått et unikt innblikk i de norske islamistenes liv, også privatliv. Aktor leste opp en epost fra 30-åringen Djibril Bashir til kona i Norge.
”Vil N.N (navnet på datteren) skal vokse opp i land av jihad, og kanskje Allah er barmhjertig med oss og gir deg og N.N shahada (martyrdøden) der så forener vi oss i alle jannah (paradis)”.
Mens påtalemyndigheten ikke forstår hvordan noen kan be kona og den lille datteren komme til verdens farligste sted for å få martyrdøden, kalte den tiltalte eposten for en ”romantisk hotmail”. Noen måneder senere fikk han besøk av familien sin i Syria.
Hvorfor posere med våpen?
Aktoratet viser frem mange bilder av de tiltalte fra Syria. De undrer seg over hvorfor det poseres med våpen hvis man driver med nødhjelpsarbeid? De vil også ha svar på hva Djibril Bashir mener om IS i dag. Den tiltalte svarer at han ikke deler synet til IS, men vil ikke utdype på hvilken måte han ikke deler synet til terrorgruppa.
Så langt har de tiltalte forklart seg med egne ord i en åpen rett. De vet at det de sier blir ordrett referert av pressen. Men fra nå av vil vi få innblikk i den usminkede virkeligheten gjennom enorme mengder med avlyttede samtaler. I starten av rettsaken fortalte aktor noe av det som vil komme. En av de tiltalte sa følgende i en avlyttet bil:
”Hater de vantro, mann. Drepe alle fra liten til stor. Gå inn i en eller annen barnehage, mann”.
Splittelse blant ekstreme islamister
De neste dagene vil vi bli vitne til flere sjokkerende utsagn. I tillegg blir det interessant å se hvordan de tiltalte snakker med hverandre i lukkede rom, og ikke minst, hvordan snakker de om andre islamister? De har allerede navngitt flere nordmenn som er i Syria. Men hva slags ord bruker de om dem når de tror ingen lytter? Hva kaller de Bastian Vasquez, norsk-chileneren som kriger for IS i Syria? Mye tyder på at det de tiltalte helst ikke vil snakke om, splittelsen i det ekstreme islamistiske miljøet, vil bli tydelig under avspillingen av avlyttingsmaterialet.
I tillegg til avlyttingen vil det også leses opp fra de tiltaltes samtaler på sosiale medier som Skype, Snapchat og Facebook.
Ifølge påtalemyndigheten har også 28-åringen Valon Avdyli kriget for IS i Syria. Selv hevder han å ha drevet med veldedighet for gruppa Ahrar Al Sham. Bærums-mannen avviser tilknytning til IS og sier han kun har skutt mot blink og aldri mennesker. Påtalemyndigheten fester ingen lit til dette. De mener det vi hører i retten er den fjerde versjonen av forklaringen hans.
Undervurderer PST
Den tredje og yngste tiltalte heter Visar Avdyli. I motsetning til de to andre er ikke 25-åringen tiltalt for å ha kjempet i Syria. Han er tiltalt for å ha forsøkt å sende utstyr til terrororganisasjonen IS i Syria.
Det er satt av fire uker til rettsaken. Strafferammen er inntil seks års fengsel. Terrorsaken er en viktig prøvesak for PST og påtalemyndigheten. Blir de tiltalte dømt kan vi trolig vente oss flere siktelser og tiltaler i løpet av året. Uansett utfall er det en ting som er svært tydelig så langt. Ekstreme islamister i Norge undervurderer Politiets sikkerhetstjeneste, PST. De vet ikke hvor nøye og tett de blir fulgt.