– Kan sosialisten Bernie Sanders faktisk slå Hillary Clinton i demokratenes nominasjonsvalg? Dette spørsmålet har jeg stilt mange de siste ukene. Svarene har gradivs endret seg fra “selvfølgelig ikke” til “hvorfor ikke”.
Denne uken hadde vi besøk av Hilmar Mjelde i studio. Forskeren fra Uni Research Rokkansenteret i Bergen var tidlig ute med å ta Donald Trump på alvor. Nå utelukker han ikke at den selverklærte sosialisten Bernie Sanders faktisk kan gi Hillary Clinton kamp til døren.
Det er tre grunner til det.
For det første sliter Hillary tungt med tilliten. Folk stoler ikke på henne. Blant velgere som vektlegger ærlighet og tillit valgte bare 5 % å stemme på Hillary i New Hampshire. Et dramatisk tall.
– Clinton har klare begrensinger som kandidat. Hun er ikke veldig karismatisk, ikke en god taler og hun appellerer ikke til hjertene. Og så har hun disse skandalene rundt seg, som gjør at folk ikke stoler på henne, sier Hilmar Mjelde.
Ute på den politiske slagmarken er spørsmålet om tillit til å ta og føle på. Som da kollega Pål T. Jørgensen møtte en Hillary-velger på et folkemøtene hennes.
– Stoler du på Hillary Clinton, spør Pål.
– Ja, og jeg stoler på Bernie også. Jeg stoler på at Bernie holder Hillary på rett spor, svarer han…
– Er Hillary Clinton ærlig?
Mannen tenker seg om et par sekunder, før han tar sats og svarer:
– Ja.
Det andre som taler mot Hillary er at hun blir betraktet som en insider. En del av establishmentet.
– Demokratene nominerer ofte outsidere, som Barack Obama, Bill Clinto og Jimmie Carter, sier Mjelde.
– Så historien er på Sanders side.
Men så er det viktig å legge til: Hillary er fortsatt favoritt. Mens Sanders lener seg mot venstre orienterer Clinton seg mot sentrum. I motsetning til Sanders vet alle hvem Clinton er, og hun har et velsmurt valgkampmaskineri 74 år gamle Sanders bare kan drømme om. OG – Hillary leder stort på meningsmålingene i de neste statene som inviterer til valg.
Men her trekker Hilmar frem den tredje grunnen til at det er for tidlig å avskrive Sanders:
– New Hampshire har ofte den effekten at staten utvider folks apell, sier han.
Sagt på en annen måte: Vinner du New Hampshire, det første virkelige primærvalget – da får du oppmerksomhet over HELE USA, noe som er de færreste forunt.
– USA er ikke et land, men et kontinent. De har ikke EN nyhetskanal som alle ser på, men mange lokale mediemarked. Derfor var det mange som ikke hadde sett noe til Bernie Sanders før New Hampshire, sier Mjelde.
Så får vi se da. Om Sanders nye berømmelse setter fart i gallup-tallene i Sør-Carolina og Nevada neste helg. Mye blir avgjort da.