Valgåret 2017 starter med den høyeste oppslutningen Senterpartiet har hatt på nesten 20 år. 8,4 prosent får smilene til å gå rundt og drømmen om tosifret oppslutning til å komme frem hos flere av Trygve Slagsvold Vedums partifeller. Tallene viser at vi må tilbake til juli 1997 for å finne høyere oppslutning med 9,2.
Bakgrunnstallene viser at ni av ti velgere som stemte på partiet i 2013 ville gjort det samme i dag. Det gjør Senterpartiet til et parti i særklasse når det gjelder lojale velgere. I tillegg henter de nye velgere som stemte på flere av de andre partiene. Senterpartiets oppslutning øker blant velgere mellom 30 og 59 år. Partiet går frem nord for Dovre og i distriktene på Østlandet.
Det er i de samme gruppene Arbeiderpartiet nå opplever tilbakegang. Med 32,7 prosent er tilbakegangen fra desember på 4,5 statistisk signifikant. Andelen tidligere Ap-velgere som vil stemme på partiet er nede i 69, som er den laveste siden stortingsvalget i 2013.
Mens tallene i november tydet på at Arbeiderpartiet hadde en netto velgerovergang fra regjeringspartiene på 102.000, var den 75.000 i desember. Nå er den nede i 53.000 velgere. Arbeiderpartiet går mest tilbake blant yrkesaktive velgere mellom 30 og 59 år, mest tilbake blant menn og mest tilbake i fylkene nord for Dovre.
Høyres oppslutning øker med 1,5 til 24,5 prosent. Andelen lojale velgere er 68 prosent, altså på nivå med Arbeiderpartiet. Høyre går mest frem blant menn. Frp får 13,6 prosent (+ 0,3). Andelen tidligere Frp-velgere som vil stemme på partiet faller til 64 prosent, mens andelen usikre øker.
Ingen andre partier har en like høy andel velgere so sitter på gjerdet som Kristelig Folkeparti. Nesten hver tredje velger fra 2013 er usikker. Men i den første målingen etter budsjettforliket går KrF frem med 1,0 til 5,3 prosent. KrF ser ut til å ha tjent på forliket med en netto velgerovergang fra de to regjeringspartiene på 20.000 mens de mister få til Arbeiderpartiet.
Venstre berger seg denne gangen over sperregrensen med 4,8 prosent (+ 0,8), etter at de i desember fikk 3,99 og havet under sperregrensen. Selv om andelen lojale velgere er under 50 prosent, henter «svingdørpartiet» nye velgere og har for første gang på lenge netto overgang fra Arbeiderpartiet, mens de mister få til regjeringspartiene.
SV får 4,7 prosent (+ 0,8), men sliter i likhet med Venstre med at halvparten av velgerne fra 2013 er borte. Rødt får 2,6 prosent (+ 0,9).
I motsatt ende av skalaen fra Senterpartiet finner vi De Grønne. 1,9 prosent er ikke nok til å komme inn på Stortinget. To av tre velgere som sier at de stemte på partiet i 2013 sier at de ikke vil gjøre det i dag.
Det er åtte måneder igjen til stortingsvalget 2017, som blir et thrillervalg. Evnen til å holde på egne velgere, den såkalte lojaliteten, og bytteforholdet mellom partiene blir helt avgjørende. Det samme blir kampen KrF, Venstre og SV trolig må kjempe for å havne over sperregrensa.