Bakgrunnstallene i februarmålingen Kantar TNS har laget for TV 2 viser at Senterpartiet stjener velgere fra alle de andre stortingspartiene.
Selv om bare seks av ti som stemte Senterpartiet i 2013 sier at de vil gjøre det samme igjen, viser tallene at velgerne rømmer til Senterpartiet fra alle de andre.
Samlet henter Senterpartiet over 120.000 flere velgere fra sine konkurrenter på Stortinget enn de mister tilbake. Partiet henter også noen velgere som satt hjemme ved forrige valg. Med sju måneder til valget får de dermed 9,9.
Det er regjeringspartiene som mister flest av sine tidligere velgere til Senterpartiet. Særlig Høyre taper. mye. Med en tilbakegang på 2,4 til 22,1 er Høyre taperen i februar. Det er det laveste tallet Kantar TNS har målt på to år.
58 prosent av Høyres velgere fra 2013 sier at de vil stemme på partiet i dag. Partiet mister oppslutning blant velgere mellom 30 og 60 år og mister og en del av sine tidligere velgere til Frp.
Frp øker mest med 2,1 til 15,7. Ikke siden april i fjor har Frp hatt så høy oppslutning og nærmer seg valgresultatet på 16,3. Men det er bare 56 prosent av velgerne fra 2013 som sier de vil stemme på partiet i dag, så Frp forsyner seg og med flere nye velgere.
Etter en solid nesestyver i januar med et fall på 4,5 prosentpoeng justeres Arbeiderpartiet opp 0,5 til 33,2 prosent. Der er langt under nivået på slutten av fjoråret. 67 prosent av velgerne fra 2013 er lojale mot Arbeiderpartiet.
Bakgrunnstallene viser at Ap stadig mindre attraktivt for velgere som stemte Høyre og Frp i 2013. Mens det i november var netto 102.000 flere som rømte fra de to blå til Ap enn motsatt vei, har tallene sunket til 75.000 i desember, 53.000 i januar og 40.000 i februar. Flere av dem går nå trolig til Sp.
Kampen mot sperregrensa vil prege valget. Sju måneder før dommen faller er alle småpartiene på Stortinget under streken og dermed ute av kampen om de 19 utjevningsmandatene. Det gir god uttelling for Ap og Sentrepartiet som sammen kaprer 10 av de 19. Et valgresultat som februarmålingen gir dermed nesten flertall med 84 mandater til Arbeiderpartiet og Senterpartiet.
For KrF ser det tøft ut med 3,8 prosent (- 1,59. Halvparten av velgerne har forlatt partiet. Halvparten har satt seg på gjerdet, den andre halvparten deler seg i tre – til Arbeiderpartiet, Høyre og Senterpartiet.
Også SV er under sperregrensa med 3,9 (- 0,8). Hver fjerde velger fra 2013 sier at de vil stemme Arbeiderpartiet. Venstre får 3,9 (- 0,9). Hver sjette velger går ti Høyre, hver tredje har satt seg på gjerdet. Begge de to har mistet over halvparten av velgerne fra 2013. De Grønne øker til 3,8 (+ 1,9), men sliter og med å holde på egne velgere fra forrige valg.
For de fleste partiene heter hovedproblemet nå Senterpartiet. Det er Trygve Slagsvold Vedum som er den mest markerte opposisjonspolitikeren og stjeler velgere i stor stil fra de andre stortingspartiene.