Venstre og Kristelig Folkeparti havner begge under sperregrensen.
Knapt en eneste ny velger sier de vil stemme på de to sentrumspartiene, som begge havner under sperregrensen.
Krise i Venstre
Med 122 dager igjen til stortingsvalget er det full krise i de to støttepartiene til regjeringen. Aller mest alvorlig er situasjonen for Trine Skei Grande og Venstre med 2,8 prosent. Dette er den fjerde måneden på rad hvor Kantar TNS og TV 2 sender Venstre under sperregrensen. Sju av ti velgere fra forrige valg er borte, og partiet kaprer knapt en eneste ny velger. Trine Skei Grande ville dermed blitt eneste venstrerepresentant.
Alvorlig for KrF
Men situasjonen er også alvorlig for KrF. Selv om andelen lojale velgere fra 2013 er dobbelt så høy, henter heller ikke KrF nye velgere. Med 3,7 prosent er det andre måned på rad at KrF er under sperregrensen, noe de har vært på tre av fem målinger fra Kantar TNS så langt i valgåret.
KrF ville kommet inn med Olaug Bolletad fra Rogaland, mens Knut Arild Hareide ville kapret det nest siste mandatet fra Hordaland.
På samme måte som andre målinger har vist er det også tegn på demobilisering i maimålingen fra Kantar TNS. 75,3 prosent av de spurte oppgir preferanse (- 3,1), og de borgerlige partiene har høyere andel tidligere velgere på gjerdet enn partiene på venstresiden.
Kvinnepartiet Ap
Med 33,1 prosent korrigeres fallet Ap fikk i april. Fremgangen skyldes i stor gard at andelen lojale velgere fra 2013 øker til 69 prosent.
Partiet går frem blant kvinner og mister færre av sine tidligere velgere til Senterpartiet. Sammenlignet med målingen i april øker Arbeiderpartiet sin oppslutning mest blant de yngste velgerne.
Høyre har flest på gjerdet
Med 23,6 prosent har Høyre flere tidligere velgere på gjerdet enn Arbeiderpartiet.
Hver femte velger fra 2013 sitter på gjerdet, mens 62 prosent av 2013-velgerne sier de vil stemme på partiet. Høyre og Arbeiderpartiet er jevnstore blant de som er intervjuet i hovedstadsområdet.
Frp i motbakke
Med 11,6 prosent ligger Frp et stykke bak forrige stortingsvalg på 16,3 prosent. 62 prosent av 2013-velgerne er lojale mot partiet, som denne gang mister noen flere tidligere velgere til Høyre enn i april.
Samlet har de to regjeringspartiene et negativt netto bytteforhold mot Arbeiderpartiet på 30.000 velgere, noe høyere enn i mars og april men langt lavere enn ved årsskiftet.
Høyre og Frp mister i likhet med Arbeiderpartiet færre tidligere velgere til Senterpartiet enn de siste månedene.
Fortsatt høyt for Sp
Etter fem måneder med vekst flater det ut for Senterpartiet. 15,0 er forsatt høyt, men ingen andre partier har like lojale velgere fra 2013. Senterpartiet mister knapt en eneste velger til andre og henter fortsatt mange som stemte på de andre partiene ved forrige stortingsvalg.
Senterpartiet har klart høyere oppslutning blant velgere over 45 enn blant de under 45 og gjør det klart bedre i distrikskommuner enn i sentrale kommuner.
SV berger seg over sperregrensen med 4,4 prosent. Bakgrunnstallene kan tyde på at SV som siste parti nå også har begynt å miste velgere til Sp, mens de tidligere har hatt mindre lekkasje dit enn de andre partiene.
Målingene spriker
De siste målingene som er publisert som vekter mot stortingsvalget i 2013 viser at det er store variasjoner på nivået de ulike partiene måles til.
Årsaken til at målingene spriker kan være at det er lavere mobilisering av velgere fra 2013 som sier de vil stemme. Det er etter det jeg er kjent med ulik mobilisering av tidligere velgere for partiene hos byråene.