Quantcast
Channel: TV 2 Blogg
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1184

Ti ting du ikke visste om Badehotellet

$
0
0

AUTENTISK: Serieskaperne har jobbet hardt for å skildre dansk sommeridyll fra 20-tallet.

Å gjenskape fordums sommeridyll fra 20-tallet har vært en omfattende jobb. Sjekk hvordan serieskaperne har fremstilt den helt unike stemningen!

Det er duket for sesong fire av den danske dramaserien Badehotellet, og vi skal igjen tilbake til ferieparadiset ved Vesterhavet.

En av seriens mange suksessfaktorer er den virkelighetstro fremstillingen av de glade 20-årene og det harde 30-tallet.

Til TV 2 Danmarks forteller seriens produsent Michael Bille Frandsen og forfatter Hanna Lundblad hvordan de jobbet med kulisser, rekvisitter og andre viktige detaljer for å skape den perfekte rammen rundt serien.

Over 200 lamper
For å skape ordentlig sommerstemning er det satt opp over 200 lamper. Disse får solen til å skinne på Andersen badehotel i Risby-studioene i Albertslund der mesteparten av opptakene blir gjort. Når alle lampene er tent, brenner til sammen 350 000 watt over hodet på skuespillerne.

Dette innebærer naturlig nok at det til tider kan blir uutholdelig varmt under opptakene, og på det meste har det blitt målt 50 grader i studio. Varmen har til tider røynet hardt på skuespillerne. Ikke minst på Lars Ranthe som spiller grosserer Madsen, og er utstyrt både med dress, skjorte, vest og stor kunstig kulemage.

Tre måneder på å sy kostymer
De flotte kostymene i Badehotellet er spesialsydde for anledningen, og ikke funnet frem fra glemselen. I forkant av første sesong jobbet åtte skreddere fulltid i tre måneder for å få samtlige kostymer klare, både til gjester og tjenerskap.

Herreskjorter fra Italia
De eneste kostymene som ikke ble laget i Danmark, er Mortens bukser, herreskjortene og grevens klær. Mortens bukser og grevens klær ble innleid fra Tyskland. Herrenes skjorter ble bestilt fra Italia. Dette fordi Italia er et eneste stedet der det lages skjorter der snippene kan tas av.

Se «Badehotellet» her!

Fies krage er en ekte antikvitet
Den eneste kostymedelen som kan betegnes som en ekte antikvitet, er stuepiken Fies hvite blondekrage.

FIE: Tjenestepiken Fie spilles av Rosalinde Mynster. Foto: Mike Kollöffel TV 2 DK / TV4 
FIE: Tjenestepiken Fie spilles av Rosalinde Mynster. Foto: Mike Kollöffel TV 2 DK / TV4 

Den har tilhørt kostymedesigner Signe Sejlings mor. Mange av seriens eldre seere har kommentert kragen, og bemerket at den så ekstra autentisk ut. Mange kunne huske designet fra gamledager.

Badehotellet eksisterer ikke
På tross av en svært virkelighetstro stemning på Andersens badehotel, eksisterer ikke bygningen i virkeligheten. Hotellets fasade er bygget opp på en åker ved Risby-studioene. Resten av omgivelsene er datagenerert via såkalte bluescreens. Hotellets interiør er bygget opp rom for rom inne i selve studiohallen. Det tok 15 håndverkere tre måneder å bygge det hele opp fra grunnen av.
Ifølge produsent Michael Bille Frandsen var det ikke mulig å finne et eksisterende badehotel å gjøre innspillingen på. Hoteller fra perioden som fortsatt står, ligger så tett inntil sommerhus og annen bebyggelse, at det ville være umulig å skape en illusjon av livet på 20- og 30- tallet.

Last ned «Badehotellet» i vår app for iOS, og se offline!

Badescenene er spilt inn i Jammerbukten
Andersens badehotell skal forestille å ligge ved Skagen. Badescenene er imidlertid spilt inn langt lenger syd, nemlig i Jammerbukten.

Møtte ofte klokken fire om morgenen

Med et så stort ensemble som det er på Badehotellet, var det nødvendig å starte opptakene av scener der alle skuespillerne skulle medvirke så tidlig som klokken 04.00 om morgenen. Sminking av hver skuespiller tok mellom 45 minutter og 1 time, og det tok dermed en god stund før alle var klare for opptak.

TILBAKE PÅ SKJERMEN: Ny sesong av Badehotellet på TV 2.
TILBAKE PÅ SKJERMEN: Ny sesong av Badehotellet på TV 2. Foto: Mike Kollöffel TV 2 DK / TV4

For å komme seg på jobb så tidlig, ble skuespillerne hentet av crewet klokken 3:30, og kjørt til studio. Fellesopptakene var ferdige klokken 12:00, slik at skuespillerne som for eksempel var i gang med teaterforestillinger, skulle kunne rekke prøver.

Én episode – ti dager
For å holde budsjettet, ble opptakene til Badehotellet planlagt til hver minste detalj. Det ble brukt nøyaktig ti dager på hver episode. På tre av opptaksdagene måtte alle skuespillerne å være til stede samtidig. Den viktigste forberedelsen i den forbindelse, besto derfor i å koordinere skuespillernes kalendere. En medarbeider jobbet på fulltid med å koordinere dette.

Ønsket «upstairs- downstairs»-serie
Seriens forfattere Stig Thorsboe og Hanna Lundblad ønsket å lage en dansk utgave av de klassiske, britiske «upstairs-downstairs»-seriene. Gjennom research-arbeidet fant paret en gammel artikkel om de populære badehotellene. Artikkelen omhandlet celebre gjester fra København og Nordsskjælland, som opparbeidet seg tradisjoner ved at de år etter år reiste tilbake for å feriere langs Vesterhavet. Et badehotell ble dermed en opplagt mulighet for å skildre samspillet mellom herskap og lokale tjenestefolk. Badehotellenes gullalder strakte seg fra 1890 til 1940.

Hver episode har sin unike meny
For å skape en helt autentisk gjengivelse av hvordan bevertningen var på datidens badehoteller, var både Bodil Jørgensen, som spiller hotellfruen Molly Andersen, og de andre skuespillerne som har roller som stue- og kokkepiker i praksis på St. Estrups Landbrugsmuseum. Her lærte de blant annet å lage leverpostei, kylling i gelé, rødgrøt og en rekke andre retter typiske for 20- tallet. I serien har hver dag sin egen meny, sammensatt av tidstypiske retter.

Premiere på TV 2 onsdag 14. juni kl. 21:40 og på TV 2 Sumo onsdag 7. juni.

Se «Badehotellet» her!


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1184


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>