
RYTTERDRONNINGEN: Dronning Maud var en eminent rytter – og red helt til like før sin død i 1938. Maud pleide gjerne å ri fra Slottet i Oslo til Bygdøy kongsgård, der hun trivdes aller best. Og hun red alltid såkalt damesadel – med begge beina på samme side av hesten. Her en av Mauds staselige ridedrakter – med støvler og ridepisk. (kongehuset)
Her holdt dronning Maud sine mange hester!
«Den kongelige stall. Hestehold og ekvipasjer 1905-1940» heter den unike og spennende utstillingen som for tiden vises i Slottets gamle stall nederst i Slottsparken, som nå har fått egen inngang fra Parkveien.
Stallbygningen som i fjor pietetsfullt ble omgjort til galleri – og omdøpt til Dronning Sonja KunstStall.
For å bli gitt som 80-årsgave fra kong Harald til dronning Sonja.

FYRSTELIG FIRSPANN: En av Slottets flotteste vogner er forspent med hele fire hester – pyntet med sløyfer i rødt og sort. Og seletøyet med riksvåpnet på skinner i blankpusset messing. (ntb/Scanpix)
Og mens KunstStallens første utstilling var viet norsk grafikk, viser man altså denne gang ekvipasjer og utstyr fra den ærverdige bygningens storhetstid som kongelig stall – fra unionsoppløsningen i 1905 og fram til 2. verdenskrig, da hesteholdet ved Slottet opphørte helt.
– Denne gangen har vi så å si gått til kilden. Til opprinnelsen av dette bygget. Til historien om hesteholdet ved det kongelige hoff, som fikk nytt liv med Dronning Maud, sa derfor dronning Sonja stolt , da hun for noen uker siden åpnet utstillingen.

HESTENES NAVNESKILT: I dronning Mauds tid kunne man ha opptil 38 hester i den kongelige stallen. Her er navnene på noen av dem – en lett blanding av engelsk og norsk, som vi ser. (Kongehuset)
– Som dere vil se i denne utstillingen, er det bevart en rekke unike gjenstander knyttet til kongefamiliens hestehold – slik det var i aktivt bruk frem til 2. verdenskrig.
Det er en stor glede for oss her på Slottet at dette nå gjøres tilgjengelig for publikum!
Dronning Mauds store interesse for hestehold og ridning skulle som vi vet gjenoppstå i kongefamilien – tre generasjoner senere.
I dag er det kongeparets datter, prinsesse Märtha Louise , som bærer arven videre.

KUSKENES UTSTYR: En seksjon på utstillingen viser kuskenes flotte utstyr – både til hverdag og fest. Og hestedekkene var selvsagt utsyrt med kongekrone. (kongehuset)
Prinsessen tok da også aktivt del i åpningen av utstillingen med egne historier og tanker om hester og ridning.
Märtha Louise er også å finne i selve utstillingen, som guide på lydspor i det kongelige selekammer, som nå er åpent for publikum for aller første gang..
Utstillingen viser ellers noen av Slottets flotteste vogner, seletøy og arbeidsutstyr.
Samt ikke minst sjeldne historiske bilder i storformat av de staselige ekvipasjene i bruk – med ulike norske og utenlandske kongelige passasjerer.

SELETØY: Et helt rom er viet praktfullt kongelig seletøy fra 1900-tallet. Rommet har vært avlåst siden den siste hest forlot stallen høsten 1940 – og er nå åpnet for publikum for aller første gang. (Kongehuset)
Dessuten vises et helt unikt, moderne kunstverk på utstillingen:
I taket løper nemlig installasjonen «Hesten» laget av videokunstneren Kristin Günther – inspirert av barokke takmalerier og utlånt til Dronning Sonja KunstStall for anledningen.
Slottet inviterer ellers til to spesielle foredrag i stallen:
Tirsdag 31. oktober kl 18.30
Foredrag ved fagdirektør Ulf Holmene hos Riksantikvaren
STALLBYGNINGEN OG DET NYE KONGEHUSET

MAUDS RIDEUTSTYR: En egen seksjon på utstillingen er viet dronning Mauds rideutstyr. Og der kan man beundre både hennes smale midje og små ridestøvler. (Scanpix/ntb)
Holmene beretter hvordan unionsoppløsningen og et nytt, norsk kongehus fikk store konsekvenser – også for Slottets gamle stallbygning.
Stallen var for liten, manglet viktige funksjoner og var i ganske dårlig stand.
Nå flyttet en ny kongefamilie inn på Slottet – med en dronning som hadde et lidenskapelig forhold til ridning og hestehold.
Engelskfødte dronning Maud ønsket en oppgradering av stallen etter mønster fra stallene ved Buckingham Palace.

VAKRE VOGNER: Hele sju av Slottets vakre vogner fra 1900-tallet er med og utstillingen – og de er blankpusset og smurt for å fremstå i sin fordums prakt. En av dem ble faktisk i sin tid kjøpt i København til «Prins og prinsesse Carl av Danmark» – før de ble Norges kongepar. (Kongehuset).
Tirsdag 14. november kl 1830
Foredrag ved forfatter Tor Bomann-Larsen:
KONSTITUSJONENS HESTEKREFTER
Forfatter Tor Bomann-Larsen, som står bak den kritikerroste bokserien om kong Haakon, holder foredrag om den konstitusjonelle bruken av kongelige kjøretøy etter unionsoppløsningen i 1905.
Fra bruken av staselige heste-ekvipasjer og fram til de første kongelige bilene.

– SPENNENDE & LÆRERIKT: – Jeg synes denne utstillingen i Slottets gamle stall er helt unik – både spennende og lærerik, sier tv2s kongehusekspert Kjell Arne Totland. – Jeg har faktisk besøkt den to ganger allerede – og går gjerne tilbake. For i tillegg til vognene og rideutstyret ble jeg veldig fascinert av de store sort/hvitt bildene av utenlandske kongelige på statsbesøk i Norge tidlig på 1900-tallet , bilder jeg aldri før har sett. (tv2)
Har du kommentarer, spørsmål eller forslag til Kongebloggen?
Skriv til meg på mail kjt@tv2.no
Følg meg også på twitter @tv2KjellArne