
STIL OG SMIL: Prinsesse Astrid bærer sin oldemor dronning Alexandras turkissmykker med stolthet – og sikker sans for stil og effekt. Ger ved en stor gallamiddag hos Lord Mayor of London. Og som en vakker og gjennomtenkt gest , bærer hun sine britiske arvesmykker. (JP)
Prinsesse Astrid elsker månedens smykkesten
Etter at jeg her på siden begynte å vise kongelige juveler med månedens spesielle “birthstone”, får jeg stadig spørsmål fra dere lesere der ute om hvilke edelstener som “tilhører” de ulike måneder…
Nå skriver vi desember – en måned det internasjonale gullsmed-lauget faktisk har tildelt hele tre forskjellige såkalte “birthstones”: turkisen, tanzanitten og zirkonen.
Jeg skal i dag konsentrere med om et stort glitrende smykkesett med turkiser i vår egen kongefamilies eie.
Og som vi fortsatt ser flere ganger hvert år – når de utsøkte juvelene bli båret ved de store gallamiddagene på Slottet i Oslo.

GALLAMIDDAG PÅ SLOTTET: Prinsesse Astrid bar sist turkisene ved kongeparets middag for stortingsrepresentantene i fjor høst, da hun kom arm i arm med nevøen kronprins Haakon. (ntb)
Det store garnityret består av stort diadem med tilhørende øresmykker, tre ulike halskjeder og flere brosjer.
Og diademet er faklisk en såkalt “coronet”, dvs at det går i en sluttet ring rundt hodet.
Det er prinsesse Astrid fru Ferner som i dag disponerer alle disse turkis-smykkene , men juvelene tilhører kongehuset ved den regjerende monark..
De utsøkte turkissmykkene tilhørte ifølge prinsessen selv , opprinnelig hennes oldemor, danskfødte dronning Alexandra av Storbritannia , som testamenterte dem til sin datter dronning Maud av Norge ved sin død i 1925.
Dronning Maud bar ofte juvelene ved store anledninger her hjemme på 20- og 30-tallet , blant annet ved festlighetene i forbindelse med det store kronprinsbryllupet i Oslo i 1929.

MATCHER TURKISENE : I årenes løp har prinsesse Astrid brukt turkisene til utallige aftenkjoler – men mange av dem er tydelig valgt for å passe til nettopp disse juvelene. (ntb)
Maud hadde juvelene med seg til Storbritannia, da hun i 1938 helt uventet gikk bort under et operativt inngrep i London.
Og de verdifulle smykkene ble faktisk liggende i et hvelv hos den britiske kongefamilien til etter andre verdenskrig, da de ble hentet hjem til Norge av kong Haakon og daværende kronprins Olav.
Dronning Mauds eneste svigerdatter, kronprinsesse Märtha, bar imidlertid aldri det store diademet.
Märtha gikk jo som vi vet bort allerede i 1954 – mer enn tre år før ektemannen Olav ble Norges nye konge!
Det ble senere bestemt at prinsesse Astrid skulle ha råderett over sin farmors turkiser – og disponere dem livet ut.
En oppgave kong Haralds yngste søster har gjort – og stadig gjør – med bravur og med tydelig stolthet!
Og med sin aldri sviktende sans for stil og effekt!

KOMMENTERTE JUVELENE: Når v2s kongehusekspert Kjell Arne Totland kommenterer den kongelige inngangsprosesjonen ved gallamiddagene på Slottett, snakker han ofte om Astrids turkissmykker , som er arv etter dronning Maud og hennes mor dronning Alexandra. (tv2)
Har du kommentarer, spørsmål eller forslag til Kongebloggen?
Skriv til meg på mail kjt@tv2.no
Følg meg også på twitter @tv2KjellArne