Velgerne rømmer og Arbeiderpartiet fremstår som mindre attraktivt enn på lenge.
Årets første måling fra Kantar TNS og TV 2 gir Arbeiderpartiet sjokktallet 19,4 prosent.
Aldri før har et parti gått mer tilbake fra en måned til en annen.
Fallet fra desember er på hele 6,6 prosentpoeng.
Laveste andel lojale
Bakgrunnstallene viser at 68 prosent av velgerne fra i fjor høst sier de vil stemme på partiet i dag. 18 prosent har satt seg på gjerdet, de andre har rømt til konkurrenter.
Ingen andre stortingspartier har en lavere andel lojale velgere.
Like alvorlig for Arbeiderpartiet er det at de fremstår som langt mindre attraktive for velgere som stemte på et annet parti i for.
Mens tallene i desember viste at de hentet 82.000 velgere som stemte på et av de andre partiene, er tilsvarende tall nå bare 13.000. Det tyder på en tillitskrise mellom Arbeiderpartiet og velgerne.
Historisk nedtur
Kantar TNS har laget politiske målinger i Norge siden 1964. Bare tre ganger tidligere har byrået målt lavere oppslutning for Arbeiderpartiet. Alle stammer fra våren 2002 da det hersket åpen lederstrid mellom Thorbjørn Jagland og Jens Stoltenberg. Arbeiderpartiet ble da målt til 19,5 prosent i mars, 19,5 prosent i april og 19,0 i mai, som er den laveste oppslutningen partiet har fått.
Nå er de nede i 19,4 prosent. Krisen er altså like alvorlig for partiet som den var i 2002, ett år etter at partiet hadde gjort sitt dårligste valg i moderne tid.
Fra opposisjon mister Arbeiderpartiet 36.000 flere velgere til regjeringspartiene Høyre og Frp enn de henter tilbake.
Oppslutningen faller både blant menn og kvinner, men mest blant kvinner.
Jeg kan ikke huske å ha sett lavere oppslutning for Arbeiderpartiet blant kvinner på noen måling enn de har nå.
Arbeiderpartiet mister oppslutning blant velgere i alle aldersgrupper. Blant velgere over 60 år er de nå tredje største parti. Tilbakegangen er størst på Sør- og Vestlandet.
Se alle målingene i TV 2s partibarometer
Høyre klart størst
Samtidig som Arbeiderpartiet er i dyp krise, vokser Høyre igjen over 30 prosent for første gang siden før valget i 2013.
Hele 90 prosent av velgerne som stemte på partiet i fjor høst sier de vil gjøre det igjen. Høyre er dermed størst i alle aldersgrupper og alle landsdeler.
Høyre er største parti både blant menn og kvinner.
Høyre har tettet igjen lekkasjen av tidligere velgere til Arbeiderpartiet.
TV 2s mandatberegning viser at det nå bare er i fire fylker at Arbeiderpartiet med en slik oppslutning nasjonalt trolig ville blitt største parti. I Hedmark, Oppland, Telemark og Finnmark. I mange fylker kaprer Høyre førstemandatet.
På stedet hvil
Fremskrittspartiet ligger stabilt på 14,8 prosent, som de hadde også i desember. 83 prosent av velgerne fra i fjor høst sier de vil stemme på partiet igjen. Partiet mister flest tidligere velgere til Høyre.
Også Venstre står på stedet hvil med 3,4 prosent. Partiet mister ingen tidligere velgere til Arbeiderpartiet. Det gjør heller ikke Kristelig Folkeparti, som får 4,5 prosent (+ 0,4). Begge de to sentrumspartiene mister velgere til borgerlig side.
Løft for SV
SV løfter seg med 1,7 prosentpoeng til 8,6 prosent. Det er den høyeste oppslutningen som er målt for partiet siden mai 2009.
Også Senterpartiet går frem med 1,2 til 10,9 prosent. Rødt får 3,0 (+0,2), mens De grønne er det eneste partiet som går tilbake utenom Arbeiderpartiet med 2,6 (- 0,9).