
SONJAS SMARAGDER: Dronning Sonja valgte å bære sine imponerende smaragd-smykker på de nye offisielle gallabildene som ble tatt i forkant av regjeringsjubileet i 2016. Sonja bar også de dyrebare juvelene ved den store 80-årsgfeiringen på Slottet i mai i fjor. . (kongehuset)
Edelstenen for mai måned!
Den vakre grønne smaragden har i århundrer vært en ettertraktet og høyt verdsatt smykkesten.
I Europas ulike fyrstehus finnes det således mange eksempler på hele juvelgarnityrer med smaragder.
Og I Midt-Østen og i Asia ser man også i dag fabelaktige, kongelige smykkesett med smaragder store som due-egg.

PRAKTFULLT: Dronning Sonjas diadem i diamanter og smaragder er et imponerende skue. Opprinnelig var den firkantede midtstenen flankerte av to store , dråpeformede smaragder, men disse ble omgjort til øresmykker allerede før kronprinsesse Märtha fikk juvelene av sin mor i 1940. Sonja bærer dem på bildene her på siden. (kongehuset)
Den norske kongefamilien eier et av Europas flotteste og største smaragdsett – bestående av diadem og halskjede, øresmykker og brosjer. Som dronning Sonja i dag bærer til galla med sin sedvanlige stil og sans for effekt!
Juvelene skal være av fransk opprinnelse – og det ble tidligere hevdet at de ble laget til Napoleons keiserinne Josephine til keiserkroningen i Notre Dame i 1804.
Dette er imidlertid dessverre kun en myte .
Vi vet imidlertid at juvelene ble båret av den franske keiserinnens barnebarn ved samme navn, Josephine av Leuchtenberg, som ble Oscar Is brud og siden dronning Josefina av Sverige-Norge.

I SVERIGE: Som en vakker gest, bærer dronning Sonja ofte de praktfulle juvelene ved store anledninger vi Sverige. Her i Victoria og Daniels bryllup i 2010. Legg merke til praktarmbåndet etter kronprinsesse Märtha – og den store , moderne ringen som Sonja selv har fått laget. (Stella)
Til Norge kom de uvurderlige juvelene som en gave til kronprinsesse Märtha fra hennes mor, danskfødte prinsesse Ingeborg av Sverige.
Ja, den aldrende prinsessen, som jo var en søster av kong Haakon, forærte faktisk smykkene til sin datter, da Märtha våren 1940 skulle dra i landflyktighet i USA sammen med de tre barna.
For at hun om nødvendig skulle kunne selge de kostbare juvelene, hvis hun skulle komme i pengenød under sitt opphold “over there”.
Men det skjedde heldigvis ikke!

“DE GRØNNE”: Smaragdene i det danske kongehus oppbevares til daglig på Rosenborg slott – og kalles gjerne på folkemunne for “de grønne”. De imponerende juvelene har prydet Danmarks dronninger helt siden de ble laget av stener i kongefamiliens eie i 1840. (PP)
Også den danske kongefamilien disponerer et imponerende smykkesett med smaragder. Disse ble laget i 1840 – av edelstener som kongehuset den gang disponerte.
Smaragd-smykkene oppbevares til daglig i skattkammeret på Rosenborg slott i København, der allmennheten kan beundre dem.
Dronning Margrethe må faktisk kvittere dem ut, når hun ønsker å bruke dem.
Men hun kan ikke ta dem med seg utenfor Danmark.

MODERNE SMYKKER: Dronning Silvia av Sverige har en rekke moderne smykkesett i diamanter og smaragder. Det hun her bærer skal være en kjærlighetsgave fra kong Carl Gustaf. (Stella)
Dronning Silvia av Sverige er spesielt glad i smaragder:
Og hun eier faktisk fire- fem forskjellige moderne smykkesett med disse edelstenene , smykker hun har fått i gaver opp gjennom årene.
Noen har hun fått i kjærlighetsgaver av kong Carl Gustaf – andre i gaver fra utenlandske fyrster.
Av eldre smaragd-smykker disponerer den svenske kongefamilien et praktfullt belte etter kong Carl Johan, som i dag anvendes som halskjede av Bernadotte-familiens kongelige kvinner.
Sist vi så halskjedet, var da kronprinsesse Victoria bar det ved en Nobel-bankett – til en utsøkt paljettglitrende kreasjon i smaragdgrønt fra den libanesiske motekongen Elie Saab.

CARL JOHANS BELTE: Et juvelbesatt belte etter kong Carl Johan brukes i dag som halskjede av det svenske kongehus’ kvinner. Her bærer kronprinsesse Victoria det sammen med et diadem laget av uniformsknapper etter samme Carl Johan. (ntb)
I det svenske kongehuset har man ikke hatt noe smaragd-diadem etter at dronning Josefinas smaragder forsvant ut av kongefamilien og over grensen til Norge.
Det svenske kongeparet kjøpte imidlertid et antikt smaragd-diadem i bryllupsgave til svigerdatteren , prinsesse Sofia i fjor sommer – og hun bar det som vi husker som brud.
Og det ligger vel kanskje i kortene at Sofia med tid og stunder vil overta noen av svigermor Silvias private smaragd-smykker som hun kan bære sammen med dette diademet.

GAVE FRA SVIGERFORELDRENE: Da Sofia Hellquist i 2015 giftet seg med prins Carl Philip og ble Sveriges nye prinsesse, fikk hun dette diademet med smaragder i gave av svigerforeldrene. Og hun bar det første gang som brud. (stella)
Eks-dronning Anne-Marie av Hellas eier noen av Europas vakreste smaragder, arv etter dronning Sophie, som var født som russisk storfyrstinne: Diadem, øresmykker og en imponerende praktbrosje, som også kan brukes som anheng.
Alt med store rundslipte og dråpeslipte smaragder .
Anne-Marie er som kjent søster av Danmarks dronning Margrethe – og de fantastiske juvelene dukker derfor stadig opp ved store åremålsdager i eks-dronningens fødeland.

FRA TSAR-TIDENS RUSLAND:: Eks-dronning Anne Marie av Hellas bærer ofte disse imponerende juvelene med rundslipte smaragder til galla. Smykkene var opprinnelig gitt som medgift til russiske storfyrstinne Sophie, som ble dronning av Hellas – og har prydet greske dronninger siden. Anne-Marie fikk juvelene med seg , da hun og familien i sin tid dro i eksil. . (ntb)
Storbritannia dronning Elizabeth disponerer også imponerende smaragdsmykker – det meste arv etter hennes smykkeglade farmor, dronning Mary.
Blant annet det fantastiske Vladimir-diademet som dronning Mary kjøpte av russiske slektninger etter revolusjonen – og som hun fikk ordnet slik at hun kunne variere mellom de opprinnelige dråpeperlene – og store cabochon-slipte smaragder, som dronning Mary selv hadde arvet.
Dagens dronning bruker det praktfulle diademet med ulike halskjeder og øresmykker med smaragder.

FARMOR MARYS JUVELER: Dronning Elizabeth med sine praktfulle smaragd-smykker etter farmor Mary. Det russiske Vladimir-diademets dråpeperler er byttet ut med store dråpeslipte smaragder. Halskjede og øresmykker fikk dronning Mary laget til den såkalte Dehli Durbar. (PA)
Nederlands dronning Màxima disponerer også et diamantdiadem , som hun kan veksle mellom perler og smaragder.
Dette er et av hennes mindre hodesmykker og derfor svært anvendelig ved de ikke helt store anledninger .
I tillegg har Màxima en rekke halskjeder og brosjer med smaragder, som hun sjonglerer med.
Og hun har faktisk selv komplettert samlingen med et par praktfulle, nyinnkjøpte smaragd-øredobber.

STIL OG SMIL: Arghentinskfødte dronning Màxima av Nederland disponerer en enorm smykkesamling , som hun elsker å vise fram. Her bærer hun både diadem og halskjede fra huset Oraniens skattkammer sammen med lange øresmykker , som er nye til henne, Sikkert en kjærlighetsgave fra Willem-Alexander… (Stella)
Storhertuginne Maria Teresa i lilleputtstaten Luxembourg disponerer flere ulike diademer med smaragder.
Det største og mest imponerende er det spåkalte Chaumet-diademet i art deco-stil med èn enorm cabochon-slipt smaragd i front, som har prydet storhertugfamiliens førstedamer i flere generasjoner – blant annet på en rekke frimerker.
Og sammen med dette diademet varierer Maria Teresa mellom ulike halskjeder og øresmykker, hvorav noen av de mest verdifulle i sin tid tilhørte legendariske dronning Astrid av Belgia.

RUNDSLIPTE EDELSTENER: Lilleputtstaten Luxembourgs storhertugfamilie eier en imponerende samling juveler som landets kongelige kvinner bytter på å bære. Dette store diademet i art deco-stil bæres imidlertid bare av storhertuginnen selv. Og Maria Teresa supplerer med “hundehalsbånd” og øresmykker etter svigermor Josephine Charlotte. (ntb)
Dronning Astrid var som vi husker , yngste søster av vår egen kronprinsesse Märtha.
Og noen av smaragdene i Luxembourg stammer faktisk fra det samme store smaragd-settet som vår egen Sonja bærer i dag!
Halskjedet hadde nemlig opprinnelig store anheng hele rundt – og kronprinsesse Märth og hennes to søstre, prinsessene Astrid og Margaretha, fikk alle et par av disse i gave av sin mor, prinsesse Ingeborg.
Og disse mindre smaragd-smykkene er i dag faktisk fortsatt i bruk ved store kongelige anledninger i både Belgia, Luxembourg og Danmark – så vel som hårpynt og som brosjer.

– SPENNENDE JUVELER: – Det er alltid spennende å se og oppleve kongelige , historiske smykker på nært hold, sier TV2s kongehusekspert Kjell Arne Totland. som her møter dronningenme av Spania og av Norge ved en gallamiddag i Palacio Real i Madrid. – Dronning Sonja bærer som vi ser sitt fabelaktige smaragdgarnityr fra Napoleonstidens Frankrike. (HJ)
Har du kommentarer, spåørsmål eller forslag til Kongebloggen?
Skriv til meg på mail kjt@ytv2.no
Følg meg også på twitter @tv2KjellArne