Quantcast
Channel: TV 2 Blogg
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1184

Fotball er ikke svart eller hvitt. VAR er en blindvei for fotballen

$
0
0

Søndagens kamp mellom Liverpool og Tottenham på Anfield var enda et eksempel på den enorme underholdningsverdien som toppkampene i Premier League gir oss.

Dette er stor idrett! Denne sesongen har topplagene igjen og igjen levert kamper fulle av kvalitet og dramatikk.

I kampens hektiske sluttminutter ble  teamet til dommer Jonathan Moss satt på vanskelige prøver, idet Tottenham ble tildelt to straffespark etter situasjoner som diskuteres heftig i sosiale medier og i en hel verden av fotballinteresserte mennesker.

Det er to vanskelige situasjoner i forkant av begge de tildelte straffesparkene:

1. Harry Kane blir spilt igjennom, og er i klar offside-posisjon. Men Dejan Lovren forsøker å klarere, misser men er borti ballen, og Kane er alene med keeper. Så går Kane i bakken etter at Karius er kommet ut fra målet. Offside eller ikke offside? Felling eller ikke felling?

2. Ballen kastes inn i feltet, og etter flikken ser det ut som offside. I etterspillet forsøker Van Dijk å klarere, men Lamela kommer imellom og går i bakken. Offside eller ikke offside? Felling eller ikke felling?

Etter to nervepirrende diskusjoner mellom Moss og linjedommer, konkluderer dommer Moss med straffespark i begge situasjonene.

[sumo progid=1295705]

Kjør debatt!

Det er verdt å notere seg at det er komplett umulig å komme frem til en sikker konklusjon i denne debatten, til det er situasjonene for komplekse og man gir seg hen til tolkninger og meninger. Fotball er ikke svart eller hvitt, og nettopp dette er ett av elementene som gjør at vi elsker dette spillet.

Fotball er ikke svart eller hvitt, og nettopp dette er ett av elementene som gjør at vi elsker dette spillet

Videre er det interessant å notere seg følgende: Skysports hadde ex-dommer Dermot Gallagher i sitt studio, og han var helt tydelig i sin konklusjon. Dommer Moss gjorde riktig i den første situasjonen. Det var ikke offside og det var straffe.

Vår egen dommerekspert, Mark Clattenburg, var også tydelig i sin konklusjon. Det skulle vært dømt offside i forkant av straffesituasjonen. Her har vi altså to av verdens mest rutinerte og respekterte dommere, som i tillegg har hatt muligheten til å se repetisjoner av situasjonen. De forholder seg til det samme regelverket, og ser de samme bildene.

TO STAFFESPARK: Jonathan Moss har her nettopp bestemt seg for å dømme straffespark til Tottenham for andre gang på ti minutter på Anfield. Foto: Rui Vieira/AP

Likevel konkluderer de forskjellig.

Dermed er vi etter min mening ved kjernen av problemet ved videodømming, som nå prøves i flere og flere ligaer, også Premier League. VAR (Video Assistant Referee) blir av mange ansett som virkemidlet som fremover skal fjerne all tvil rundt situasjoner som de vi fikk på Anfield. Men selv med allverdens repetisjoner og vinkler, fotball blir aldri en eksakt vitenskap.

Dette problemet kjenner vi som jobber i Premier League-redaksjonen godt. Vi har over middels fotballinteresse og forhåpentlig en viss kompetanse, og har i tillegg sett tusenvis av fotballkamper. I tillegg har vi muligheten til å se repetisjoner fra alle mulige vinkler, og om nødvendig kan vi kjøre bildene i slow-motion. Og allikevel:

Noen ganger kan vi ikke konkludere.

Derfor frykter jeg at VAR kan ødelegge noe av dramaet i fotballen. For når dommeren på banen er usikker, skal situasjonene avgjøres i VAR-bussen der andre dommere ser på video.

Men som diskusjonen over viser, noen ganger vil heller ikke disse kunne gi et eksakt svar som vi vet er det riktige svaret!

VAR er i praksis ikke noe annet enn at diskusjonen mellom Moss og linjedommer flyttes til en buss utenfor stadion. Vil vi ikke heller se diskusjonen på banen? Foretrekker vi ikke at det blir avgjort der og da?

Konsekvensene av VAR kan nemlig bli følgende:

  • Avgjørelsene flyttes ut til bussen, men heller ikke der kan de konkludere sikkert.
  • Det blir stopp i spillet som reduserer underholdningsverdien.
  • Det blir evig debatt om hvor langt tilbake i tid man skal trekke bildene og se etter regelbrudd.
  • Managerne vil uavbrutt mase om VAR, og fokuset flyttes enda mer bort fra spillet og over i et felt der man kan krangle til det blir mørkt.

Mållinjeteknologien er et gode for fotballen. Enten er ballen over linja eller så er den ikke det. Men offside, hands og taklinger er ofte umulige situasjoner. I disse situasjonene er det etter min oppfatning bedre å la dommerne på banen gjøre sitt beste. Noen ganger tar de feil, hvilket selvsagt er synd, men feil jevner seg ut over tid, og spres noenlunde rettferdig på forskjellige lag. Det burde kunne være noe å leve med for alle.

HEFTIG DISKUSJON: Søndag fikk vi som TV-seere se dommerne diskutere på kloss hold. Foto: Rui Vieira/AP

Diskusjonene rundt dommeravgjørelser tar nemlig ikke slutt med VAR, de fortsetter i evigheten.

Diskusjonene rundt dommeravgjørelser tar nemlig ikke slutt med VAR, de fortsetter i evigheten.

Og i stedet for dette evige maset om dommeren og hans avgjørelser, burde vi kanskje rette mer av vårt fokus mot de fantastiske prestasjonene som spillerne leverte. Når Victor Wanyama sender en rakett i krysset foran The Kop, er det ren nytelse. Og når Mohamed Salah rundlurer hele Tottenham-forsvaret, er det fotballkunst.

Det er dette vi bør diskutere, hylle og beundre.

VAR er en blindvei for fotballen.

[sumo progid=1295666]


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1184


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>