
FEIRER GULLBRYLLUP: Kong Harald og dronning Sonja har 29. auguist vært gift i 50 år – og feirer etter eget ønske med en festkonsert i samme kirken de ble viet i 1968. Og som den gang kljøærer de i åpen bil for å møtesitt folk. (Kongehuset)
Vi gratulerer med gullbryllupsdagen!
Et gullbryllup er en stor og glad anledning til å feste og feire i alle familier – og et kongelig gullbryllup blir en glad begivenhet for hele nasjonen.
Og når det nå er vårt kjære kongepar som har vært gift i hele 50 år, så vil vi gjerne alle være med på feiringen.
For kong Harald og dronning Sonja fortjener virkelig vår hyllest på sin store dag. I 50 år har de to vært våre fremste ambassadører- de 27 siste årene som Norges avholdte konge og dronning.
Harald og Sonja – vi føler liksom at vi kjenner dem personlig. Og vi er alle på fornavn med dem – en ære som ellers bare blir gode venner til del.

BRYLLUPET I 1968: Kjøærligheten seirtet! Norges nye kronprinspar forlater Oslo domkirke etter vielsen 29. august 1968. Harald er i Hærens paradeuniform og Sonja i en utsøkt kreasjon i hfløtehvit ziberline fra motehuset Molstad i Oslo og appelsinblomster i håret. . (ntb/scanpix)
«Sonja har betydd alt for meg» , sa kong Harald selv i forbindelse med markeringen av deres 40 års bryllupsdag for ti år siden – og da tenkte han nok både privat og offisielt. De to har jo i aller år vært et team både på hjemmebane og offentlig – et team som både har utfylt og utfordret hverandre.
Familielivet , med kone og barn og etter hvert svigerbarn og barnebarn, har utvilsomt bidratt til å forme vår folkekjære monark.
Jeg er jo selv så gammel at jeg husker hvordan daværende kronprins Harald fremsto før han fikk sin Sonja… Jeg tenker særlig på 17. mai 1967, da han sto alene med sin far på Slottsbalkongen og så direkte uglad ut. Til forskjell fra året etter, da han som nyforlovet sto der med Sonja Haraldsen ved sin side og nærmest smilte fra øre til øre…

FAMILIEN PÅ SKAUGUM: I løæpet av 1970-årene ble Harald og Sonja fopreldre til to… Her er kronprinsfamilien samlet i biblioteket på Skaugum i forkant av kronprins Haralds 40-årsdag i 1977. (ntb/scasnpix)
Vi kjenner alle til historien om Harald og Sonja som måtte vente i hele ni år før de fikk kong Olavs og Regjeriongens godkjennelse til å forlove seg.
Kong Olav hadde imidlertid aldri noe imot sin sønns utvalgte personlig. Hans motstand mot forholdet var av prinsipiell karakter: Han var en kongelig av den gamle skole og var redd et borgerlig ekteskap for tronfølgeren ville bety slutten for det norske monarkiet. Og han hadde nok støtte langt inn i det politiske Norge.
Men tiden har vist at motstanderne den gang tok skammelig feil – og at alliansen snarere ble en styrke for monarkiet i et i utgangspunktet svært så egalitært land og folk.

SIGNINGEN I 1991: I januar 1991 gikk kong Olav bort og kong Harald overtok som Norges monark. Etter eget ønske ble han signet til sin gjerning i Nidarosdomen 23. juni samme år – og dronning Sonja ble også velsignet. (ntb/scanpix)
Både som kronprinspar og kongepar har Harald og Sonja i alle år vært flinke til å dele høydepunktene i sitt samliv med sitt folk.
Gjennom mediene har vi fått følge dem og familien i glede og sorg: fødsler og barnedåper, forlovelser og bryllup – samt nære familienedlemmers bortgang.
I flere autoriserte biografier har de begge også snakket ut om sine spesielle liv – i de nyeste bøkene svært så åpenhjertig.
Til gjengjeld forventer kongeparet forståelig nok at man også i kongefamilien får beholde sine helt private rom – eller sine «pustehull» , som kong Harald gjerne kaller det.

LIVETS DESSERT: Kongepåaret elsker å være besteforteldre. Her er de med alle sine fem barnebarn – kronprinsparets to og Märtha Louises tre. (Kongehuset)
I forbindelse med sølvbryllupet understreket kong Harald at selv et kongepars ekteskap ikke alltid er en dans på roser , men en felles reise og et samarbeidsprosjekt mellom to ulike mennesker som er glade i hverandre.
Dette har Harald og Sonja klart ved å gi hverandre stor frihet og rom for egne interesser.
Og i forbindelse med bryllupsdagen 15 år senere uttalte kongen altså: «Sonja har betydd alt for meg!»
Sammen og hver for seg har kong Harald og dronning Sonja utvilsomt styrket monarkiet i Norge – og kommet betydelig nærmere sitt folk enn tidligere generasjoners kongelige.

GIR FORTSATT ALT FOR NORGE : Kongeparet i dag – “still going strong” i aller høyeste grad. Kong Harald og dronning Sonja er begge fortsatt svært så nysgerrige på livet – og er leverv svært så akltive liv – ogspå privat, Derfor virker de beggeda også¨langt yngre enn sine utrolige 81 år. (kongehuset)
Det norske kongehusets styrke etter 1905 har vært deres enestående evne til både å speile våre norske verdier i sitt virke og sitt liv – og til å føle sin samtid på pulsen. Dette er også kong Harald og dronning Sonjas store styrke.
De to har helt siden bryllupet i 1968 vært et drivende dyktig team både privat og i sin spesielle jobb. Sammen og hver for seg har de æren av det velfungerende og folkekjære monarkiet vi har i Norge i dag. Sammen har de to klart å modernisere og fornye kongehuset – og gjøre det relevant for nye generasjoner .
I anledning kongeparets gullbryllup kommer undertegnede i studio på God morgen Norge allerede kl 0845 onsdag morgen – og på Nyhetskanalen første gang i sendingen kl 1000.
Siden går vi live utenfor Oslo domkirke både før og etter Festgudstjenesten, som vi sender direkte i sin helhet fra kl 1500.
Så følg oss da vel!

GRATULERER MED DAGEN – FOR 25 ÅR SIDEN! I sin jobb som kongereporter har tv2s Kjell Arne Totland fulgt kongeparet tett helt siden tronskiftet i 1991. Her møter han kong Harasld og dronning Sonja på Slottet i forkant av sølvbryllupet for 25år siden. I anledning gullbryllupet onsdag dukker Totland opp i en rekke av sendingene på tv2 og Nyhetskanalen – første gang i God morgen Noprge allerede kl 0845. (ntb/scanpix)
Har du kommentarer, spørsmål eller forslag til Kongebloggen?
Skriv til meg på mail kjt@tv2.no
Følg meg også på twitter @tv2KjellArne